Logo: Gumułka Zboża
Gumułka Zboża

Odpowiednie magazynowanie ziaren

Można stwierdzić, że im dłuższy okres przydatności ziaren do spożycia, tym bardziej niezbędne jest przechowywanie ziaren w chłodnym i suchym miejscu. Im dokładniej zachowana jest optymalna wilgotność podczas przechowywania, tym mniejsze są straty jakości. Jest to 14% dla pszenicy, pszenżyta, żyta, jęczmienia oraz owsa i 9% dla rzepaku, przechowywanych do 6 miesięcy. W przypadku dłuższego przechowywania wilgotność powinna być nie większa niż 13 % dla zbóż i 8 % dla rzepaku. Jeśli przechowujesz ziarno o wilgotności żniwnej w temperaturze 20°C, pierwsze uszkodzenia mogą już wystąpić po około ośmiu dniach.

Autor:  gumulka-zboza.pl
02
CZE
2023
183
razy
czytano

4/8

Jesteś zainteresowany ofertą?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Wyszukiwarka

Komunikat
Twoja przeglądarka internetowa lub system operacyjny, nie wspierają lektora.
Newsletter
Formularz kontaktowy